November 2014 Til Mortens Aften:

Andesteg
Opskrift på andesteg
 

Lørdag 1. Allehelgens dag / Alle Sjæles Dag 44
Søndag 2. Hubertusjagt i Dyrehaven   
Mandag 3.   45
Tirsdag 4.    
Onsdag 5.     
Torsdag 6.    
Fredag 7.    
Lørdag 8.    
Søndag 9.    
Mandag 10. Mortens aften (husk gåse- eller andesteg) 46
Tirsdag 11. Morten Bisp  
Onsdag 12.    
Torsdag 13.    
Fredag 14.    
Lørdag 15.    
Søndag 16.    
Mandag 17.   47
Tirsdag 18.    
Onsdag 19.    
Torsdag 20.     
Fredag 21.    
Lørdag 22. Julemarkeder  
Søndag 23. Julemarkeder begynder  
Mandag 24.   48
Tirsdag 25.    
Onsdag 26.    
Torsdag 27.    
Fredag 28.    
Lørdag 29.    
Søndag 30. 1. søndag i advent Julemarkeder  
Der er tradition for at spise and eller gås på Mortens aften. Traditionen bygger angiveligt på myten om, at Martin af Tours (Sankt Morten eller Morten Bisp som levede fra 315 397). Han ville ikke være biskop og gemte sig blandt gæsene, som imidlertid skræppede så meget, at han mod sin vilje blev fundet og udnævnt til Biskop. Han skulle herefter have indført den 11. november som gåseslagte-dag.

Som har vi i Danmark gjort det til en tradition at gå i gang tidligere (ligesom vi også fejrer jul aftenen før juledag). Derfor spises nu gåsesteg allerede Mortens aften - og for at øge forvirringen har mange i stedet valgt at spise andesteg, som passer bedre i størrelsen til en moderne familie.

Julemarked både i by og på land er i de seneste år blevet om muligt endnu mere udbredte. Selv om juleudsmykning og julearrangementer kan opleves mange steder allerede i starten af oktober, tager julemarkederne for alvor fat i den weekend, som første søndag i advent falder i. Selv om denne ikke altid falder i november, vil allerede den sidste weekend i november ofte danne ramme om mange af de første julemarkeder

Allehelgensdag
Første søndag i november benyttes til at mindes de mennesker, vi har mistet, og i en del kirker oplæses navnene på dem, som kirken har begravet i det forløbne år. I de senere år er en del mennesker også begyndt at tænde lys på afdøde familiemedlemmers grav på denne dag.