Kanon for børnekultur

Halfdans ABC
1967, Halfdan Rasmussen (1915-2002) & Ib Spang Olsen (f. 1921)Tekst og illustrationer spiller kongenialt sammen i Halfdans ABC, der har tekst af Halfdan Rasmussen og illustrationer af Ib Spang Olsen. Bogen udkom i 1967 og er siden trykt i utallige oplag til tusindvis af danske børns store fornøjelse.
   
Bogen er – som titlen fortæller – bygget op om alfabetet, og hvert bogstav i alfabetet har sit vers og en dertil hørende, men også selvstændigt fabulerende, illustration. Børns opmærksomhed fanges først af illustrationen, som får liv og virker kraftigt fantasistimulerende, når verset høres, for bogen er beregnet til og er blevet brugt til oplæsning for mindre børn.
   
Alfabetet begynder som bekendt med A, og det er Ane, der lægger ud med en kanon, der skydes af, men som ikke skydes af med krudt og kugler – det kommer først under bogstavet K – men med anemoner, forårsblomsten over alle. Blomsterne hvælver sig i Ib Spang Olsens streg ned over siderne og ud over vandet. Og barnet hører:
 
“Ane lagde anemoner/i kanonen på Trekroner./
Ved det allerførste skud/sprang Anes anemoner ud!”
 
Og har man en gang hørt/læst/sagt verset om Ane, kanonen og anemonerne, så glemmer hverken børn eller voksne det. Bladrer læseren/barnet videre, oplever det et veritabelt forvekslingsdrama:
 
“Bennys bukser brændte./Børge råbte, åh!
Børge havde nemlig/Bennys bukser på.”
 
Verset er en rigtig gyser, men en munter én, en gyser, som børn, der for det meste har en robust smag, har elsket fra første færd. Mange af Halfdan Rasmussens vers er fulde af muntert vanvid og snurrige ordsammenstillinger og rummer samtidig en fin poetisk tone, der får yderligere dybde af Ib Spang Olsens illustrationer. 


Teksten er kanonudvalgets begrundelse for valget.