Kulturnat i Århus
Stemmer i natten
Fredag d. 12. oktober 2012
 


Læs om øvrige
arrangementer i

Efterårsferien


Den Gamle By i Århus

Den Gamle By
Århus' trestjernede
turistattraktion


Århus Domkirke

Århus Domkirke
Danmarks længste kirke
 
R?hust?net ?hus

Man skulle tro, at århusianerne i september havde fået kultur nok, når de har overstået Århus Festuge. Det ser dog ud til, at de ikke kan få nok, for allerede i oktober holder Århus en kulturnat som efterhånden har vokset sig til at være en stor succes.

Adgang til de mange åbne steder i natten, får man ved at bære et Nattegn, som kan købes på posthuse, Nordea filialer, Visit Aarhus på Banegårdspladsen samt hos de mange arrangører på selve natten.

Siden 2003 har Århus valgt at holde kulturnatten under temaet Lys i natten, og de mange tusind besøgende kan bekræfte, at der virkelig er lys mange steder i Århus den nat.

Arrangementet har dog stadigt skiftende arrangører, og i 2007 bliver der forandringer. Temaet er nu Møder i natten. Samtidig har arrangørerne indledt et samarbejde med erhvervslivet, ligesom der vil blive lagt mere vægt på, at kulturnatten i Århus bliver multikulturel.

Frimurerlogen i ?hus
Til daglig er Frimurerlogen ikke just en offentlig bygning, men nogle år inviteres indenfor på denne nat.

Udover en række små musik- og teaterforestillinger har mange steder indrettet mindre udstillinger til lejligheden. Mange kommer dog for at se nogle af de steder som normalt er lukket - enten om natten eller simpelthen altid lukket for publikum.

Selv om Århus' berømte rådhus er åbent de fleste dage, er det alligevel noget særligt at besøge bystyrets kontorer om natten. Stemningen er en anden i det hus, som i den nye kulturkanon betegnes som en af rigets væsentligste bygninger (Se: kanonudvalgets begrundelse).

Erhvervsarkivet
Erhvervsarkivet

En særlig mulighed under kulturnatten er kan også være et besøg i Frimurerlogen i Christiansgade, som normalt kun er åben for logens mandlige medlemmer. Under kulturnatten inviteres både kvinder og mænd indenfor og kan se de imponerende sale. Flere frimurere er tilstede og fortæller gerne historier om bygningen  og logens historie. Bygningen rummer mange store kunstværker.

Nordea - Vikingemuseet
Der har været slået mønter i bankens kælder

På Vester Allé ­ kun få skridt fra Frimurerlogen - ligger Erhvervsarkivet, der ganske vist er åbent dagligt, men kun de færreste kender. Den tunge bygning, som næsten lukker sig om sig selv, virker også indefra som en næsten filmisk kulisse af gammel læsesal og bibliotek. Arkivet rummer i øvrigt nu også mikrofilm af kirkebøgerne, som mange slægtsforskere benytter sig af.

Tæt ved domkirken ligger et lille museum, som mange århusianere overser. Vikingemuseet ligger nede i kælderen hos Nordea Bank, og er oprettet dér, hvor Moesgård Museum gennem udgravninger har fundet det gamle Aros (Århus).

Museet er i sig selv interessant og kan gratis besøges om dagen, men under kulturnatten har bl.a. siddet vikinger og fremstillet mønter i bankens kælder - en bank-aktivitet som endnu ikke har givet anledning til anmeldelser om falskmønteri :-).

Program for Møder i Natten:
Programmet for 2008 offentliggøres i slutningen af september og vil derefter kunne læses på en hjemmesiden for kulturnatten.


 
Arrangør for kulturnat 2008:

KulturNat Århus
Nordhavnsgade 1
8000 Århus C
Kontak: Annette Damgaard, tlf. 60 64 18 16 (ingen fast telefontid)

Århus Kulturnat har intet permanent sekretariat. Funktionen flyttes fra år til år.